Nybyg eller renovering?

Står du og familien over for en flytning? Måske pga. ændrede livsvilkår i forbindelse med arbejde, eller at I simpelthen er vokset ud af den gamle bolig? Så står I sandsynligvis over for disse tre valg:

Typisk vil det være budgettet, der relativt hurtigt peger i retning af det rigtige valg. Er budgettet ikke til at købe en relativt ny bolig og heller ikke (umiddelbart) til at bygge noget fra bunden, kan renoveringsløsningen være jeres bedste mulighed. Men hvad du måske ikke ved er, at nybyg faktisk ofte kan ende med at være billigere end renoveringsløsningen, totalset. Forskellen består dog i, at du ved nybyg ikke kan tage tingene i etaper og må have hele finansieringsgrundlaget på plads fra start.

Imidlertid er der også boligens vedligeholdelse, og den samlede økonomi på sigt, at tage stilling til. Et nybyg vil på sigt oftest være billigere i f.eks. varmeregning, da nybyggede huse i dag er så velisolerede, at der stort set ingen energi udledes.

Fordele ved nybyg

  • Mulighed for at designe og planlægge din bolig helt fra bunden
  • Optimal placering af huset ift. grund og placering på grund
  • Besparelser på sigt ift. varmeregning og vedligeholdelse
Få et tilbud

Udelukkende arkitekttegnet nybyg

Vi bygger ikke typehuse. Så hvis det er en typehus-løsning du har i tankerne til dit nybyg, er vi ikke den rigtige samarbejdspartner for dig.

Kan du imidlertid ikke forene dig med de krav og kompromisser, som valget et typehus uden tvivl medfører, så skal dit nybyg måske være arkitekttegnet – og her kan vores ekspertise i nybyg komme dig til gode.

Vi har opført en lang række af smukke og helt unikke arkitekttegnede boliger for glade kunder gennem årene. Vi sætter en ære i at gøre byggeprocessen så simpel og overskuelig for dig som nybygger som muligt, samtidig med, at du naturligvis skal præsenteres for alle de vigtige valg undervejs, som en nybyggerproces indebærer. Alle disse valg og overvejelser er jo netop en af de største fordele ved at vælge nybyg frem for f.eks. at købe en gammel bolig og totalrenovere.

Fordele ved et arkitekttegnet hus, sammenlignet med et typehus

  • Maksimal indflydelse på løsninger og detaljer
  • Unikt hus, der er skræddersyet til dine personlige behov, idéer og ønsker
  • Gennemført stil hele vejen igennem, sikret af arkitekten

Du skal være opmærksom på, at en proces med arkitekttegnet nybyg indebærer:

  • Et større engagement fra dig
  • Større uvished i de indledende faser og behov for en veludviklet forestillingsevne, da ingen har boet i et hus magen til før og der ikke vil blive mulighed for at se et færdigt produkt inden igangsætning
  • At økonomien først kan fastlægges endeligt et stykke henne i projekteringsfasen

Cases: Nybyg

Se alle

Processen med os som hovedentreprenør for dit nybyg

Med os som hoved- eller totalentreprenør for dit nybyggerprojekt kan du kort fortalt læne dig tilbage velvidende, at vi styrer projektet fra start til slut. Vi værner om en åben og ærlig kommunikation og dialog med dig hele vejen igennem processen, hvilket er særlig vigtig, når det kommer til nybyg – her skal vi nemlig have truffet store beslutninger, der kommer til at være afgørende for hele boligen og den måde, dagligdagen kan fungere i boligen på.

Selve byggeprocessen er kort fortalt:

  1. Budget og kontakt til os
  2. Prisoverslag og finansieringsgrundlag
  3. Møde med arkitekt og udarbejdelse af tegninger
  4. Samlet tilbud, tidsplan og kontaktindgåelse
  5. Byggetilladelse
  6. Selve opførelsen af nybyggeriet
  7. Overlevering af det færdige hus

For uddybning af denne proces, kan du besøge siden om tilbygninger.

Skal du have hjælp til dit næste projekt?

Udfyld formularen, og få et uforpligtende tilbud på din opgave. Du er også velkommen til at kontakte os på tlf +45 75 53 75 53 eller på kontakt@koedtoemreren.dk

Vi bestræber os på at besvare din henvendelse hurtigst muligt.

Udfyld vores tilbudsformular

Særlige overvejelser du skal gøre dig ved nybyg

Selvom processen er stort set identisk med processen for en ny tilbygning, er der alligevel en række punkter, hvor nybyg er anderledes og kræver nogle særlige overvejelser. De vigtigste har vi listet her.

Budget og finansiering

Et rigtig godt sted at starte et nybyggerprojekt er en afklaring af dit budget. Start med at tage en snak med din bank og få lavet en indledende beregning af, hvad der er realistisk at bygge bolig for.

Modsat tilbygning taler vi her om et markant større beløb, der er sat sammen af flere enkeltdele – grunden, selve huset med alle materialevalg, der er forbundet hermed, samt ”papirpenge” (altså prisen til arkitekt, byggetilladelse mv.).

Ofte vil banken efterspørge en grund og et hus at tage udgangspunkt i, da de regner ”omvendt”. Ved at have et færdigt beløb til hele byggeprojektet kan de regne baglæns i udgifterne og ender med at se, hvad der er tilbage af rådighedsbeløb. Derfor er det en god idé at komme til banken med en idé om, hvilken grund der skal etableres et nybyggeri på.

Bemærk også, at der kan komme uforudsete udgifter ved nybyggeri. Uanset om du (og vi) planlægger alt fuldstændig minutiøst vil der som regel være ubekendte faktorer, som vi estimerer pris og omfang af, men som vi først reelt kan vurdere, når vi er i gang med at bygge din nye bolig. Vær derfor opmærksom på, at der skal være en ”buffer” afsat i dit byggebudget.

Grunden

Mens du med en tilbygning har en eksisterende bolig at tage udgangspunkt i, skal du ved nybyg starte helt fra bunden: med grunden. Hvor skal jeres nybyg placeres?

Det har I måske allerede fundet ud af, for ofte starter nybyg-drømmene med udstykningen af nye grunde i et område, som man kan forestille sig selv bo i. Men har I ikke grunden på plads endnu, er det her I skal starte. Grunden er nemlig helt afgørende for, hvordan resten af jeres budget ser ud, samt hvilke regler og lokalplaner, jeres nybyg skal passes ind under.

I præcis hvilken rækkefølge tingene skal ske for netop jer, kan vi ikke liste entydigt op. Det kommer an på dine specifikke forhold. Nogle kan købe grunden med det samme og derefter have ro til at finde den rette entreprenør og planlægge hele huset. For andre er det en form for ”pakkeaftale” med banken, hvor aftale om både grund og hus skal indgås på samme tid, for at banken vil realisere finansieringen.

Tegning og planlægning af huset

For de fleste er tegningen og planlægningen af huset det absolut bedste ved nybyg. Mange af vores kunder beretter efterfølgende, at de følte sig helt afhængige af at ”nørde” ned i selv de mindste detaljer omkring boligens udformning – og det er måske også grunden til, at nogle faktisk ender med at bygge nyt igen og igen.

Vælger du et samarbejde med os, vil vi spørge ind til den grundlæggende stil du påtænker til dit nybyggeri. Ud fra dette kan vi præsentere dig for nogle af vores tætte arkitektsamarbejdspartnere og sammen med dig finde det helt rigtige match. Har du selv øje på en arkitekt, du ønsker at bruge, kan vi naturligvis også sagtens samarbejde med ham eller hende.

Byggemetode

Der er mange måder at bygge et hus på. De fleste tager for givet, at der skal bruges mursten, men det er langt fra et krav i dag. Flere og flere vælger et træhus – enten helt eller delvist. I dag er indeklimaet nemlig lige godt, uanset hvilken byggemetode, du vælger. Det, der betyder noget er, om huset er velisoleret, fugtfrit og har tilstrækkelig med udluftning. Disse betingelser kan opfyldes i nybyg af både træ og mursten.

Den store forskel består i de muligheder, som byggemetoderne giver dig, for at vælge facadebeklædning til dit nybyg. Skal facaden være klassiske mursten, træ, vedligeholdelsesfrit træ, eller måske noget mere eksotisk som skiffer eller kobber? Facadetyperne adskiller sig for alvor i graden af vedligeholdelse gennem årene og pris – og der er naturligvis sammenhæng mellem disse faktorer. Materialerne med lang levetid og minimal vedligeholdelse er naturligvis dyrere, end materialerne med en mindre levetid og et relativt niveau af aktiv vedligeholdelse.

Her vil vi gennemgå de byggemetoder og de tilhørende muligheder for facadebeklædning, vi kan levere som hoved- eller totalentreprenør for dit nybyg:

  1. Fuldmuret nybyg

At et hus er fuldmuret vil sige, at både facade og indervæg er muret op i mursten – og at der imellem de to er isoleret grundigt. Fuldmurede huse er ofte lettere at isolere meget tæt, så energiforbruget begrænses til et absolut minimum.

Vælger du en ubehandlet murstensfacade vil denne være stort set vedligeholdelsesfri, mens mursten, der er pudset op vil kræve vedligeholdelse med ca. 8-15 års mellemrum.

  1. Træhuse med træbeklædning

Et ”rent” træhus vil sige et hus, hvor både den bærende konstruktion og facadebeklædningen er udført i træ. Træhuse har særligt vundet ind på det danske marked de seneste mange år, hvor murstenshuse uden tvivl er markedslederen for nybyggerier. Men mange er begyndt at få øjnene op for træets fantastiske egenskaber. F.eks. er træ jo et naturligt og bæredygtigt materiale i sig selv, hvilket mange ser som et kvalitetsstempel og afgørende for indeklimaet.

Der er et væld af muligheder, når det kommer til facadebeklædning i træ. Fælles er dog, at træet gerne skal have en form for forarbejdning, for at det er i stand til at modstå vind og vejr året rundt. Her er trykimprægneret og varmebehandlet træ det mest anvendte.

Trykimprægneret træ er behandlet med træbeskyttelsesmidler, som er ”presset” ind i træet, så det er egnet til at holde i adskillelige år og modstå råd og svamp. De fleste træsorter, der er trykimprægnerede, vil med årene få en smuk sølvgrålig patinering. Mange ser dog dette som en styrke frem for en svaghed.

Superwood er en miljøvenlig producent af trykimprægneret træ, som vi oplever markant stigende efterspørgsel på. Det skyldes, at der i deres måde at trykimprægnere træet på, anvendes godt 100 gange så lidt træbeskyttelse, som ved almindelig trykimprægnering. Det kan lade sig gøre, fordi træet behandles under meget højt tryk, som sikrer, at træbeskyttelsen trænger helt ind i træets kerne.

Superwood er produceret af træ fra ”det nordiske granbælte”, dvs. grantræer i Sverige, Norge og Finland. Virksomheden beviser bl.a. sin miljøbevidsthed med en FSC-certificering, som f.eks. betyder, at træfældningen i norden har opbakning fra foreninger som Green Peace og Verdens Skove.

Varmebehandlet træ eller thermowood er træ, der er behandlet med høj varme (op til 212 grader) og vanddampe, som ændrer på træfibrenes cellestrukturer, så træet ikke længere er i stand til at absorbere så meget fugt. Når det ikke kan optage fugt, er træet mere modstandsdygtigt over for svamp- og skimmelangreb. Træet bliver også mere formstabilt, så det sjældent slår eller vrider sig. Varmebehandlingen giver træet en mørkere og mere varm nuance, og fremhæver træets strukturer og årer.

Træ, der ikke er trykimprægneret eller varmebehandlet, vil typisk kræve en anden forarbejdning med almindelig træbeskyttelse, samt olie og genbehandling efter en årrække.

Vi elsker at arbejde med træ som facadebeklædning, fordi det lader dig være kreativ. Du kan vælge en helt klassisk stil, som er lig den man har bygget huse efter siden tidernes morgen, eller udtrykke din personlighed og skabe et moderne udtryk i din bolig, som de fleste andre materialer ikke tillader.

Et af vores absolutte favoritter er lodret listebeklædning – altså at træbrædderne monteres lodret på bygningen. Men hvor man traditionelt set har ladet træbrædderne overlappe hinanden, f.eks. efter ”en på to”-metoden, foreslår vi at montere træbeklædningen med mellemrum. Det giver i vores optik et helt unikt og moderne arkitektonisk udtryk, der ikke kan opnås med nogen anden facadebeklædning. Dertil kommer dit valg af træsort, som enten kan give et mere køligt og klassisk look med de traditionelle sorter, eller et varmt, eksotisk og eksklusivt look med træsorter, der indeholder større mængder af naturligt olie, såsom teak eller mahogni.

Uanset hvad dine tanker og idéer går på, står vi klar til at vejlede dig og sparre med dig, så dit nybyg i rent træ kommer til at afspejle din personlighed til perfektion. Om det skal være med lodret, vandret, eller måske diagonal træbeklædning kan vi afklare i fællesskab. Det er nærmest kun fantasien, der sætter grænser for et træhus med træbeklædning.

  1. Nybyg i trækonstruktion med anden facadebeklædning

Går du med drømme om en helt anden facadebeklædning, som f.eks. skiffer, stål, eternit, kobber, tombak, zink, en kombination af materialer, eller noget helt andet, kan vi også sagtens klare det. Vi elsker en kreativ udfordring!

Ofte vil vi opbygge husets konstruktion i træ, da det som sagt er et fleksibelt materiale, som kan tillade plads for den optimale isolering ud mod facadebeklædningen. Med en trækonstruktion som udgangspunkt er det næsten kun fantasien, der sætter grænser.

Lad os stå for dit nybyg

Med os som hoved- eller totalentreprenør kommer du sikkert i mål med dit nybyg. Ønsker du en anden entrepriseform, stiller vi os naturligvis også gerne til rådighed som fagentreprenør til projektet med vores tømrer- og snedkerekspertise.

Tvivl ikke med at kontakte os for en 100% uforpligtende snak om dit forestående nybyg projekt. Du kan udfylde kontaktformularen her, ringe på telefon 28 13 58 19, eller skrive til os direkte på kontakt@koedtoemreren.dk. Så vender vi tilbage hurtigst muligt og finder sammen med dig frem til den bedste løsning for dig.

Skal du have hjælp til dit næste projekt?

Udfyld formularen, og få et uforpligtende tilbud på din opgave. Du er også velkommen til at kontakte os på tlf +45 75 53 75 53 eller på kontakt@koedtoemreren.dk

Vi bestræber os på at besvare din henvendelse hurtigst muligt.

Udfyld vores tilbudsformular