Nyt tag

Hvis du er i tvivl om din bolig trænger til et nyt tag, skal du tage det alvorligt og undersøge tagets tilstand hurtigt. Er taget utæt kan det nemlig give følgeskader på selve tagkonstruktionen, hvilket kan ende med at blive en dyr fornøjelse.

Er du i tvivl, er det altid en god idé at lade en fagperson vurdere skadernes omfang og afgøre, om det er nødvendigt med en udskiftning af hele tagkonstruktionen, om det kan repareres, eller om en udskiftning af tagbelægningen er tilstrækkeligt.

Tegn på, at din bolig trænger til nyt tag

De fleste tegn på et slidt tag er heldigvis synlige med det blotte øje, men ved du præcis, hvad du skal se efter? Her er et par tegn du kan holde øje med på de forskellige tagtyper:

  • Tagpap: misfarvninger, revner eller huller i taget
  • Eternit: tagplader, der er revnede eller mørnede, samt løse skruer
  • Tegl- eller betonsten: knækkede eller hullede sten
  • Alle typer: mos

Særligt mos er værd at holde øje med, da det faktisk er dit tags værste fjende. Mos kan nemlig have meterlange tråde under taget, som transporterer vand ned til tagkonstruktionen. Effekten svarer til en dryppende vandhane – og så kan du måske nemt forestille dig følgeskadernes potentielle omfang.

Få et tilbud

Fordele ved at investere i et nyt tag

Når mennesker kigger på din bolig, vil deres øje ubevidst blive draget til taget. Ser taget slidt og gammelt ud, vil resten af huset også automatisk fremstå slidt, uanset hvor nyt eller istandsat det så end måtte være. Omvendt kan et smukt nyt tag løfte hele boligens udtryk, så alt fremstår nyt, selvom det måske ikke er det.

Der er derfor meget at hente på den æstetiske konto, hvis du vælger at investere i et nyt tag til din bolig, men det er langt fra den eneste gevinst. Der er nemlig også en stor økonomisk gevinst i et nyt tag.

Økonomiske fordele ved et nyt tag:

  • Markant stigning i husets værdi
  • Lavere varmeregning

Huset opnår en større værdi med et nyt tag, fordi du fremtidssikrer boligen over for nye potentielle købere, idet de får sikkerhed for, at taget ikke skal udskiftes inden for den næste lange årrække. Med et nyt tag vil højst sandsynligt også følge ny og bedre isolering og at taget generelt bliver mere tæt og derfor udleder mindre energi. Dette vil have en stor positiv indflydelse på din varmeregning, der kan mærkes. Desuden vil en sådan forbedring af isoleringen og mindskning af energiudledningen, sandsynligvis lede til en bedre energimærkning af huset, hvilket i sig selv har en stor værdi i dag, hvor vi har så stort fokus på at beskytte miljøet bedst muligt.

Tag med betontagsten
Tagpap med listedækning

Valg af nyt tag

Når du har truffet beslutningen om at investere i et nyt tag, kommer den næste store beslutning: hvad skal det være for et tag?

Hvad der er det rigtige for dig og din bolig afhænger af en række forskellige faktorer og det kan være forvirrende for dig som privatperson at vide, hvad der er det rigtige, uden at drukne i research og indviklede fagtermer.

Nogle af de spørgsmål du skal stille dig selv er:

  • Skal tagkonstruktionen repareres, skiftes helt, eller kan du nøjes med ny belægning?
  • Skal der tilføjes kviste, ovenlysvinduer, skabes loft til kip, eller andet?
  • Hvilke tagmaterialer vil passe til bygningens arkitektoniske udtryk og stil?
  • Hvilke tagmaterialer er overhovedet mulige at anvende på tagkonstruktionen i forhold til dens hældning og styrke?
  • Hvilke materialer kan leve op til dine ønsker ift. budget og tagets levetid og niveauet af vedligeholdelse gennem årene?
  • Er der noget i lokalplanen, eller servitutter på grunden, der kan være en forhindring for dit nye tag?
  • Skal tages efterisoleres? Når du skifter tagbelægning er du forpligtet til at efterisolere taget, så det lever op til de aktuelle krav i bygningsreglementet, hvis det er muligt, rentabelt og fugtteknisk forsvarligt

Spørgsmålene er mange og kan virke meget komplicerede. Du kan naturligvis gå i gang med at afsøge svarene selv, men du er også altid velkommen til at kontakte os, så vi sammen kan finde de rigtige svar for dig.

Efterhånden som svarene indfinder sig, vil du blive peget i retning af det optimale materiale til dit nye tag. Men hvad er det nu lige, der adskiller de forskellige materialer i forhold til levetid, krav til hældning på taget og prisleje? Det har vi samlet på en let og overskuelig måde for dig i sammenligningsskemaet her og efterfølgende går vi mere i dybden med de enkelte tagmaterialer.

Sammenligning af materialerne til dit nye tag

Materiale

Forventet levetid

Min. hældning

Kræver undertag

Materiale-pris

Monteringspris

Eternitplader

30-40 år

14 grader

Nej

Billig

Billig

Tagpap

20-40 år

2,5 cm. pr. meter

Nej, men specielt underlag

Rimelig

Rimelig

Betontagsten

50-70 år

14-20 grader

De fleste gør

Rimelig

Rimelig

Tegltagsten

50-70 år

20-25 grader

Ja

Rimelig/dyr

Rimelig/dyr

Stålplader

40-50 år

5-12 grader

Ja

Billig/rimelig

Billig/rimelig

Husk undertaget

Vælger du et materiale til dit nye tag, der kræver et undertag, kan vi naturligvis være behjælpelig med at finde det helt rigtige, der lever op til både behov og lovkrav. Vi gør brug af den såkaldte ”DUKO-ordning” (Dansk Undertagsklassificeringsordning”), når vi vurderer, hvilket undertag, der vil passe bedst til det aktuelle tag.

DUKO-ordningen sætter standarder for, hvilke krav et undertag skal leve op til ift. materialer og monteringsmetoder.

Få et tilbud
Icopal fastsafe undertag

Skal du have hjælp til dit næste projekt?

Udfyld formularen, og få et uforpligtende tilbud på din opgave. Du er også velkommen til at kontakte os på tlf +45 75 53 75 53 eller på kontakt@koedtoemreren.dk

Vi bestræber os på at besvare din henvendelse hurtigst muligt.

Udfyld vores tilbudsformular

Eternit / Tagplader

Et eternittag, eller ”bølgeeternit” er et klassisk og oplagt valg for de fleste, der skal have et nyt tag. Betegnelsen dækker over et tag i fibercement, som er et stærkt materiale, der kræver minimal vedligeholdelse.

Eternit giver boligen et klassisk udtryk, som passer perfekt i vores nordiske byggestil og det vil fremstå naturligt på langt de fleste bygninger.

Vi anvender oftest tagplader fra den danske producent Swisspearl. Her kan vi stå inde for produktionsmetoder, kvalitet og holdbarhed.

Vi oplever størst efterspørgsel på disse eternitplader:

  • Cembrit B5
  • Cembrit B6-S
  • Cembrit B7
  • Cembrit B9-S
  • Cembrit B9-S MAX
  • Cembrit Toscana

Særligt Cembrit Toscana ser vi en stigende efterspørgsel på, da det giver et mere ”moderne” og stilrent udtryk til det nye tag. Her er der lidt længere imellem de små forhøjninger i tagpladen, hvilket giver et mere stilrent ”finish”.

Cembrit Toscana tagplader
Cembrit Toscana tagplader

Tagpap

Et af de ældste materialer til etablering af nye tage er tagpap. Det er nemlig et materiale, der har været brugt i mere end 150 år. På trods af det, er materialet dog på ingen måde forældet. Tværtimod. Med løbende udvikling af tagpap-materialerne produceres de nemlig i dag af stærke polyesterfibre, der er et absolut kvalitetsprodukt, som er stort set umuligt at lave hul på.

Tagpap er det mest fleksible materiale til dit nye tag, idet det kan fungere på alle udformninger og hældninger. Nu tænker du måske, at tagpap også er en ”kedelig” løsning, rent udtryksmæssigt, da der bare er tale om et fladt tag uden struktur. Men sådan behøver det heldigvis ikke at være. Med metoden ”listedækning” kan vi f.eks. skabe nogle vinkelrette linjer fra tagryggen og hele vejen ned langs taget.

Ventilation er afgørende at have styr på ved brug af tagpap, da materialet er meget tætomsluttende og i sig selv ikke tillader ventilation af loftrummet under.

Ventilation af tagrummet kan skabes ved at tilføje de såkaldte ”klipfisk” eller ”rygningsudluftning” til tagpappen, som er mindre og mere diskrete ventilationskanaler i taget.

Betontagsten / Tegltagsten

Du opnår den absolut længste holdbarhed på dit nye tag, hvis du vælger et tag med beton- eller tegltagsten – faktisk helt op til 50-70 år. Samtidig er det de materialer, der sikrer boligen bedst mod storm og brand. Her får du typisk ikke mange forskellige former at vælge imellem, men til gengæld et væld af farver, belægninger og producenter.

Du skal være opmærksom på, at de fleste tagkonstruktioner fra og før 80’erne ikke er kraftige nok til at bære et nyt tag med klassiske betontagsten/tegl, da de simpelthen er for tunge. Til gengæld kan vi levere flere forskellige typer af letvægtsbetontagsten, som ofte kan monteres på ældre tagkonstruktioner.

Det er en smagssag om man er mest til betontagsten eller tegltagsten. For de fleste er teglsten det mest ”rigtige”, da det anses for at være et originalt materiale brugt i adskillelige årtier, mens beton er et relativt nyt tagmateriale. Forskellen er at finde i pris og tegn på slid. Beton er et billigere materiale, som samtidig også er nemmere for håndværkeren at montere, mens teglsten er lidt dyrere pga. en knap så ensartet form. Nogle år efter etableringen af det nye tag vil du måske kunne se, at farven på betontagstenene falmer en smule, hvilket ikke vil ske på samme måde med teglstenene, som typisk vil patinere mere naturligt. Det skyldes, at betonen er farvet, mens teglstenene er brændt i den respektive farve.

Ståltag

De sidste to årtier har vi danskere for alvor taget ståltagene til os. Og det er der en virkelig god grund til. Med et ståltag opnår du nemlig næsten samme holdbarhed og levetid som tagsten i enten beton og tegl, der er den mest robuste tagtype. Med ståltag kan du imidlertid anlægge taget til omtrent halvdelen af prisen og endda med minimal vedligeholdelse. Stålplader kan i dag faktisk også ligne tagsten til forveksling, da det kan have en lignende udformning. For det utrænede ikke-faglige øje kan det være svært at se forskellen.

De to mest populære typer af ståltage er imidlertid trapezplader og pandeplader.

Trapezplader er den mest anvendte og billige ståltagsløsning. De fås i forskellige dimensioner, alt afhængig af, hvad taget skal bruges til og hvor langt der er mellem understøtningerne. Typisk anvendes det i landbrug og industri, men har vundet ind på det private marked som et billigere alternativ end tagpap til f.eks. udbygninger eller garager, hvor hældningen på taget ikke er stor.

Pandepladen er den mere traditionelle løsning, som førhen var meget brugt på gårde rundt omkring i landet. Når du ser en gammel ejendoms udbygninger vil de meget ofte være udført med pandeplader. I dag har pandepladen designmæssigt vundet stort indpas igen og vi oplever stigende efterspørgsel på renoveringer med netop pandeplader – oftest til renovering af udbygninger, men også til private helårsboliger.

Med et ståltag kan det være nødvendigt med kondensbehandling på undersiden for at sikre mod det såkaldte ”antikondens”, hvor der dannes vand under ståltagpladerne, hvilket vi naturligvis kan rådgive dig omkring. Ved anvendelse på bygninger til beboelse anbefaler vi dog stadig et undertag, da der især i forår og efterår godt kan opstå kondens, selvom pladerne er kondensbehandlede.

Husk undertaget

Vælger du et materiale til dit nye tag, der kræver et undertag, kan vi naturligvis være behjælpelig med at finde det helt rigtige, der lever op til både behov og lovkrav. Vi gør brug af den såkaldte ”DUKO-ordning” (Dansk Undertagsklassificeringsordning”), når vi vurderer, hvilket undertag, der vil passe bedst til det aktuelle tag. DUKO-ordningen sætter standarder for, hvilke krav et undertag skal leve op til ift. materialer og monteringsmetoder.

Tag en uforpligtende snak med os om dit nye tag

Uanset hvor langt du er i tankerne omkring dit nye tag er du altid velkommen til at kontakte os for en uforpligtende snak. Vi udfordrer gerne dine tidlige tanker omkring det nye tag og ”skubber” dig i den rigtige retning, så du får truffet de rigtige valg.

Vi er naturligvis også meget gerne med i processen helt fra start og kan tilbyde at være din professionelle rådgiver og samarbejdspartner fra start til slut, så alle de svære beslutninger træffes i et samarbejde imellem os.

Uanset hvad, så starter det hele med kontakten.

Skal du have hjælp til dit næste projekt?

Udfyld formularen, og få et uforpligtende tilbud på din opgave. Du er også velkommen til at kontakte os på tlf +45 75 53 75 53 eller på kontakt@koedtoemreren.dk

Vi bestræber os på at besvare din henvendelse hurtigst muligt.

Udfyld vores tilbudsformular