Udestue

Udestuer blev for alvor populære i 60’erne og 70’erne, hvor mange, til ejernes fortrydelse i dag, blev udformet med flade tage og relativt dårlige lysindfald. Det er slet ikke tilfældet i dag, hvor udestuer for alvor er steget i popularitet igen.

I dag udtænkes udestuen som et aktiv for resten af huset i både placering, udformning og med brug af lysindfald, der komplimenterer resten af huset, så det hele går op i en højere enhed.

Derfor skal du overveje en udestue:

  • Giver ekstra plads i boligen til spisning, hyggekrog, eller fritidsaktiviteter
  • Giver et afslappende rum med god udsigt
  • Forlænger sommermånederne til langt ind i efteråret
  • Kan i nogle tilfælde også bruges om vinteren
  • Kan bidrage til besparelser på varmeregningen
  • Er billigere end du måske tror

Bemærk, at en udestue er kendetegnet ved ikke at have en fast opvarmningskilde, ligesom der ikke er opstillet krav om isolering i en udestue. Hvis du ønsker opvarmning, betegnes dit projekt i stedet som en tilbygning.

Få et tilbud

Overvejelser i forbindelse med din nye udestue

Som med så mange andre boligprojekter er det vigtigt, at du gør dig grundige overvejelser og research forud for etableringen af din udestue. Alternativt kan du naturligvis få professionel faglig sparring af en samarbejdspartner som os. På den måde sikrer du dig selv mod dumme fejl, som senere kan koste dyrt på både irritations- og bankkontoen.

Anvendelse og placering af udestuen

Den første vigtige overvejelse du skal gøre i forbindelse med din nye udestue er, hvad den skal bruges til og hvilken placering af udestuen, der kan give de bedste vilkår for netop dén anvendelse du påtænker. Placeres udestuen mod syd og syd-vest opnår du en varme, der næsten kan virke ulidelig på de allervarmeste sommerdage, særligt hvis udluftningsmulighederne ikke er udtænkt korrekt. Ønsker du derimod et frodigt rum med masser af grønne planter, er en sydvendt placering netop et must.

Nord- og nordøstvendte udestuer vil som regel kunne give et godt afstemt indeklima, der er perfekt til familiemiddage, eller afslappende øjeblikke med en god bog. mDu skal også overveje, om udestuen skal placeres frit fra huset, eller i forbindelse med huset. De fleste tænker automatisk på en forbundet udestue, men det er langt fra et krav og fritgående udestuer kan også have en lang række af funktionelle fordele.

 

Isolering

Bare fordi der ikke i bygningsreglementet er decideret krav om isolering af din udestue, kan du sagtens gøre det. På den måde kan du sikre, at udestuen kan bruges markant længere ind i efteråret og måske endda også i vintermånederne. Ligeledes vil udestuen aktivt holde på varmen, som kan viderefordeles til resten af huset – og derved kan du spare på varmeregningen.

Det eneste du ikke må i din nye udestue, er at installere en decideret opvarmningskilde, da udestuen i så fald vil blive betegnet en tilbygning og således skal leve op til andre energikrav, som kan være svære at opfylde i en udestue.

 

Solafskærmning

En helt overordnet overvejelse i forbindelse med udestuen er også, hvordan du undgår overophedning – særligt hvis udestuen er syd- eller syd-vest-vendt. Vælger du isolering til, fravælger du til gengæld også muligheden for automatisk nedkøling af udestuen når temperaturen udenfor daler. Der er derfor fordele og ulemper forbundet ved begge dele.

En god løsning kan derfor være at vælge glaspartier med aktiv solafskærmning indbygget, eller at tænke i andre måder at skabe afskærmning for solen – f.eks. vha. et bredere tagudhæng.

Overvej også vindues- og dørpartier, der gør det nemt for dig at lufte jævnligt ud. Mere om det under materialevalg nedenfor.

 

Udestuens udformning og udtryk

Når det kommer til at vælge materiale og udtryk for din udestue, står du over for en lang række af valgmuligheder. Vores bedste råd er at vælge materialer, der komplimenterer den eksisterende bygning bedst muligt, så du bevarer, frem for at udfordre, bygningens arkitektoniske udtryk og stil. På den måde vil du også næsten være sikker på, at udestuen medvirker til en forøgelse af boligens værdi, der næsten vil kunne tjene sig selv hjem, hvis du ender med at sælge.

I det følgende vil vi gennemgå de klassiske materialevalg for en udestues vægge og tag med de tilhørende fordele og ulemper.

Valg af vægge til udestuen

I forhold til væggene i udestuen kan du vælge den mere moderne stil, med store glaspartier hele vejen rundt, eller en lidt ældre stil, hvor nogle steder er dækket til. Du skal f.eks. tage stilling til udestuens hjørnestolper. Skal de f.eks. mures op i samme type mursten, som den øvrige bygning er lavet i, for at give udestuen bedst mulig samhørighed med resten af boligen?

Vores anbefaling er at vurdere, hvordan udestuens eventuelt tilstødende rum, vil blive påvirket af de valg, du træffer. Det er vigtigt, at du f.eks. ikke ender med en helt mørklagt stue, fordi udestuen tager alt lyset. Der skal tænkes over lysindfald og de rigtige vinkler i udestuens form, som fortsat lader det tilstødende rum være lyst og livligt.

Vi oplever størst efterspørgsel på store vinduespartier med flere store døre, der har udgang til terrasse eller have, samt vægge, der udgøres af deciderede foldedøre, hvor hele væggen faktisk er foldbar og kan rulles til siden. På den måde kan udestuen i realiteten omformes til en overdækket terrasse på varme sommerdage og du vil du opnå en slags 2-i-1-funktion for udestuen, der ikke er til at tage fejl af.

Vi rådgiver dig meget gerne omkring valg af vægge til din udestue, så du ender med præcis den løsning, du drømmer om.

 

Skal du have hjælp til dit næste projekt?

Udfyld formularen, og få et uforpligtende tilbud på din opgave. Du er også velkommen til at kontakte os på tlf +45 75 53 75 53 eller på kontakt@koedtoemreren.dk

Vi bestræber os på at besvare din henvendelse hurtigst muligt.

Udfyld vores tilbudsformular

Valg af tag til udestuen

Når det kommer til valg af tag til din udestue, ser vi ofte efterspørgsel på fire typer:

  • Almindeligt tag, f.eks. tagpap
  • Glastag
  • Termoplader
  • PVC trapezplader.

 

Almindeligt hustag

Vi oplever en stigende efterspørgsel på udestuer med tage, der ligger sig 1:1 op af den øvrige bygnings tag og derfor giver en form for sammensmeltning mellem hovedbolig og udestue. Mange vælger i det tilfælde at inkorporere ovenlysvinduer i udestuen, for at sikre bedst muligt lysindfald, så det tilstødende rum ikke påvirkes negativt.

Et almindeligt tag med fx tagsten vil ofte være noget dyrere at etablere end et mere traditionelt udestuetag – med mindre der er tale om et simpelt paptag. Du skal derfor gøre op med dig selv, hvor højt din udestues æstetiske fremtoning og samhørighed med den øvrig bolig betyder, i forhold til den økonomiske udgift derved.

 

Glastag

Et tag i komplet glas, typisk termoglas, er for mange en eksklusiv løsning, der i hvert fald sikrer, at det tilstødende rum slet ikke påvirkes af udestuens tilstedeværelse i forhold til lysindfald.

Vi vil anbefale, at glastaget leveres med indbygget solafskærmning, for at undgå overophedning af udestuen. Især hvis væggene også vælges som rene glaspartier kan udestuen nemt få en drivhuslignende effekt. Du skal alligevel være opmærksom på, at selv hvis du bestiller glas med solafskærmende effekt, vil en udestue i rent glas kræve meget udluftning.

 

Termoplader

Et lidt mere klassisk valg, der leder tankerne hen på de gamle traditionelle udestuer fra 60’erne og 70’erne, er termoplader – dog i en moderniseret version. Her er tale om plastplader, der tillader en stor del af sollyset at trænge igennem, så du får en lys og livlig udestue. Disse termoplader indeholder desuden et system af kanaler, som sikrer en isolerende effekt i taget, uden at der skabes kondens.

Pladerne fås i forskellige variationer og tykkelser, alt efter behov.

 

PVC trapezplader

De helt klassiske plastiktage fra udestuernes spæde fødsel er PVC trapezplader. Det er den billigste tagmulighed, der findes for udestuer, fordi de både er billige og lette for tømreren at montere.

Disse trapezplader fås i flere forskellige udgaver og farver og adskilles især af deres evne til at lade sollyset passere.

Trapezpladerne er slet ikke isolerede og kan ikke holde på varmen. Derfor vil en udestue, hvor disse plader er anvendt, sandsynligvis være for kold at anvende i det sene efterår og om vinteren.

Med tiden vil solens UV-stråler få trapezpladerne til at falme og se ”grumsede” ud – der kan dog gå årevis før det sker ved pladerne af bedste kvalitet. Og så er alger, vinterstorme og haglbyger tagets værste fjerne, hvilket i sidste instans kan ende ud i en udskiftning af taget.

 

Kun den bedste kvalitet til vores kunders udestuer

Vi arbejder primært med leverandørerne RIAS og Plastmo til levering af tage til udestuer, men kan naturligvis levere fra netop det mærke, du måtte have et ønske om.

Har du en drøm om en væg udgjort af foldedøre, eller større glaspartier, vil vi naturligvis anbefale en af vores dygtige leverandører på døre- og vinduesområdet.

 

Hvad koster en udestue?

Det er meget svært at angive en præcis pris på en udestue, da de kan variere meget i udformning og materialer, men en moderne udestue på 20-25 m2 vil typisk havne i prislejet 150.000-250.000 kr.

Hvis du allerede har gjort dig en række indledende overvejelser omkring udformning, størrelse og materialer for din udestue, vil vi relativt hurtigt kunne komme med et prisoverslag på, hvad det vil koste at få os til at stå for dit udestueprojekt fra start til slut, så du ikke skal spekulere på andet end kontakten med os.

Læs mere om processen med os som hovedentreprenør under tilbygning.

 

Lad os tage en uforpligtende snak om din udestue

Tvivl ikke med at kontakte os for en 100% uforpligtende snak om dit forestående udestueprojekt. Du kan udfylde kontaktformularen her, ringe på telefon 28 13 58 19, eller skrive til os direkte på kontakt@koedtoemreren.dk. Så vender vi tilbage hurtigst muligt og finder sammen med dig frem til den bedste løsning på din drømmeudestue.

Skal du have hjælp til dit næste projekt?

Udfyld formularen, og få et uforpligtende tilbud på din opgave. Du er også velkommen til at kontakte os på tlf +45 75 53 75 53 eller på kontakt@koedtoemreren.dk

Vi bestræber os på at besvare din henvendelse hurtigst muligt.

Udfyld vores tilbudsformular